Dergi Seçim Raporu

Dergi seçim raporu, araştırmacıların yayımlanmak üzere makalelerinin gönderilebilecek en uygun dergiyi seçmelerine yardımcı olmaktadır. Doğru dergi seçimi, makalelerin yayına kabulü için temel öneme sahiptir. Makalelerin pek çoğu derginin kapsamına ve hedef okur kitlesine uygun olmadığı için henüz hakemlere gönderilmeden reddedilmektedir. Makalenizin yayınlanması için en uygun seçeneği belirleyebilmek ve doğru kitleye ulaşabilmek için bu hizmeti seçmelisiniz.

Makalenizin uygun endekslerde yer almasını da dergi seçim raporu hizmetinden yararlanarak sağlayabilirsiniz. Bu süreçte ilk verilmesi gereken karar yazınızı ulusal mı, yoksa uluslararası bir dergiye mi göndereceğinizdir. Bu kararın ardından derginin hangi endekslerde listelendiğine göre karar vermek gerekir.  Uluslararası en geçerli olanlar yaygınlığı ve okunurluğu nedeni ile PubMed (Index Medicus) ve sitasyon sayısını hesaplaması nedeni ile Scientific Citation Index (SCI)dir.

Editörlerimiz; alanında yetkin, kendisi de araştırmacı olan ve yayınları bulunan, saygın dergilerde hakemlik ve editörlük deneyimi bulunan kişilerdir. Dergi seçim raporu hizmeti kapsamında beş dergi önerisinden oluşan ve her bir derginin olumlu ve olumsuz yanlarını içeren rapor sunulmaktadır. Makale listesi, çalışma alanı, yayının aciliyeti, makale türü, hedef derginin türü, erişim özellikleri , önerilme nedeni ve makalenin konu alanındaki önemi gibi faktörler dikkate alınarak hazırlanmaktadır.

Ayrıntılı dergi seçiminde ise etki faktörü ve yayın sıklığı gibi dergi ile ilgili faktörler belirtilir. Son olarak makalenin değerlendirilmesi kapsamında makalenin dili, sonuçların önemi, araştırmanın özgünlüğü ve makalenin mevcut haliyle yayına hazır olup olmadığı üzerinde odaklanılmaktadır.

Makalenin son yazılmış hali ve yayın gönderim takvimi

Bu hizmet sonrasında, araştırmacılara ayrıntılı rapor ile birlikte dergi listesi sunulacaktır. Listede yer alan dergileri beğenmemeleri durumunda, editörümüzle neden hem fikir olmadıklarını ve görüşlerini merkezimize bildirmeleri durumunda, dergi seçim raporu tek seferliğine mahsus tekrar size sunulmaktadır.

Göndermek istediğiniz dergi ile ilgili tercihler;

  • PubMed’de indekslenmesi
  • Etki değeri (Impact Factor) olması ve derecesi
  • SCI/SCI-E’de indekslenmesi
  • Açık erişim (Open Access) olması
  • Makale yayımlama ücreti ödeme durumu

Makalenizi göndereceğiniz dergiyi seçtikten sonra yapılması gereken o derginin web sayfasına giderek, dergi yazım kurallarına bakmaktır. Dergiler genelde Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals (ICMJE) kurallarına uysa da özellikle İngiliz ve/veya Amerikan dergilerinde kaynakların makale içerisinde geçmesinde farklı kurallar görebilirsiniz. Dergi seçim raporu hizmeti dışında dergi kurallarına göre düzenleme konusunda da destek alabilirsiniz.

dergi seçim raporu