Faydalı İstatistik Programları ve İnternet Siteleri
İstatistik Programları
R (programlama dili): R ücretsiz istatistik programı olmakla birlikte çok güçlü olduğu da görülmektedir. Öğrenmek biraz zaman alsa da, öğrendikten sonra kurduğunuz modeli test etmek için güzel keyifli bir araçtır. Sağlık araştırmacıları arasında pek de popüler olmayan (Genellikle nitel araştırmalar) Stata gibi metin temelli bir arayüzle çalışıyor. Ama giderek eklenen paketlerle kullanıcılar için tamamen görsel bir arayüzü de oluşturulabiliyor. Denemek isteyenler için Andy Field’in “Discovering Statistics using R” kitabını alıp öyle başlamalarını tavsiye ediyoruz.
IBM SPSS [Ücretli]: Her ne kadar sosyal bilimler için tasarlanmış bir paket programı olsa da yıllardır en çok kullanılan istatistik programıdır. Programın en önemli kullanım sebebi, arayüzüne alışkın olmak. Satın almaya gücünüzün yetmeyeceği aşikar. Üniversitenizin toplu aboneliği yoksa yayınlarınızda Metod bölümünde atıf yaparken bir daha düşünmelisiniz.
https://www-01.ibm.com/software/analytics/spss/academic/solutions/students.html
MedCalc [Ücretli]: Bir istatistik programı olan MedCalc, hem sağlık bilimlerine yönelik olması hem de kullanım kolaylığı ile giderek popüler olan yazılımdır. IBM SPSS kadar pahalı bir paket programı olmamakla beraber, uygun fiyata satın alınabilecek bir paket programıdır. Kesinlikle resmi websitesi üzerinden satın almanızı öneririz. Görsel grafik çizim seçeneklerinin bir süre daha geliştirilmesine ihtiyacı var. Ayrıca deneme sürümü ve tam sürümle yaptığınız çalışmalarda MedCalc’i referans olarak gösterebilirsiniz (İlgili konu için MedCalc merkezi ile irtibata geçebilirsiniz).
https://www.medcalc.org/index.php
Stata [Ücretli]: Stata, veri analizi, veri yönetimi ve grafik alanlarında tüm gereksinimlerinizi karşılayabilecek eksiksiz ve entegre bir istatistik programı. Komutlarla çözümleye gidilen bir paket programı olmakla birlikte, genellikle sosyal bilimler ve ekonometri alanlarında kullanıldığı görülmektedir.
EViews [Ücretli]: EViews, Windows işletim sistemi için bir istatistik paket programı olup özellikle Ekonometrik analiz için sıkça kullanılmaktadır. Bir kısmı istatistiksel testlerde olup genel itibariyle ekonometrik çalışmalarda kullanılmaktadır. Panel Veri Analizi, 5.1 versiyonunda eklenmiştir.
Eviews çalışma tablosu ve ilişkisel veritabanı altyapısı ile geleneksel istatistiksel yazılımların özelliklerini birleştiren, kendine özgü programlama dili bulunan bir yazılımdır. Program, diğer yazılımlarla da uyum sağlayabilmektedir. Çıktılar kolay bir şekilde kopyalanarak diğer ofis programlarına entegre edilebilmektedir (Word, Excel).
Eviews, genel istatistiksel çözümleme amacıyla da kullanılabilmesine rağmen, özellikle regresyon analizi ve ekonometrik analizlerde yoğunlaşmıştır. Eviews ile Panel veri, zaman serisi ve yatay kesit analizi yapılabilmektedir. Excel, SPSS, SAS, Stata, Rats ve TSP dosya türlerini desteklemektedir. Ayrıca düz metin dosyalarından ve csv dosya türünden de veri aktarabilmektedir.
http://www.eviews.com/home.html
Minitab [Ücretli]: Başta Altı Sigma olmak üzere Endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Minitab’ın oldukça dolu bir kaynakçası mevcuttur. Minitab fonksiyonlarına ulaşmanın yanında da, istatistik bilimiyle ilgili pek çok bilgiye de ulaşabilirsiniz.
https://www.minitab.com/en-us/
SAS [Ücretli]: Veri madenciliği ve tahmine dayalı modellerde kullanılan program olup, komutlarla çözüme ulaşan analitik bir programdır. Genel itibariyle işletme ve iş idaresi alanlarında kullanılmaktadır.
http://www.sas.com/tr_tr/home.html
Statistica [Ücretli]: Veri analizi, veri yönetimi, veri görselleştirme ve veri madenciliği konusunda çözüm üreten bir paket programıdır. Modelleme, kümeleme, sınıflandırma gibi geniş seçenekleri vardır. Diğer paket programlara alternatif olarak kullanılabilir.
Weka [Ücretli]: Günümüzde yaygın kullanımı olan çoğu makine öğrenimi algoritmalarını ve metotlarını içermektedir. Weka, tamamen modüler bir tasarıma sahip olup, içerdiği özelliklerle veri kümeleri üzerinde görselleştirme, veri analizi, iş zekası uygulamaları, veri madenciliği gibi işlemler yapabilmektedir. Weka yazılımı, kendisine özgü olarak bir .arff uzantısı desteği ile gelmektedir. Ancak Weka yazılımının içerisinde CSV dosyalarını da ARFF formatına çevirmeye yarayan araçlar mevcuttur.
http://www.cs.waikato.ac.nz/ml/weka/
Easyfit [Ücretli]: Verilerinizin hangi dağılıma uygun olduğunu test etmek için kullanılan bir pakettir.